Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Metsäpäällikön tarkastuskäynti

Teksti on Leevi Sulkakosken kirjoittamaa ja julkaistu Järviseudun Sanomien Lukijan loolassa ke 20.9.2017. Kirjoitus julkaistaan kirjoittajan luvalla muuttamattomana. Ylläpito on lisännyt mukaan ainoastaan aiheeseen liittyviä kuvia. 

 

Uittopäällikkö Kattilakoski tuli varhain aamulla kovalla kiireellä uittokämpälle. Jo kaukaa näimme, että nyt on Ryynärillä tärkeää asiaa. Heti sisään tultuaan hän alkoikin selittää kiireensä syytä. Paikat on saatava tiptop kuntoon. Pohjanmaan puu -osakeyhtiön metsäpäällikkö on tulossa lähipäivinä tarkastuskäynnille.

Asia tuli selväksi. Tulossa on iso herra, joka oli tunnetusti pikkutarkka kaikissa yhtiön etua koskevissa asioissa. Seurannassa oli muun muassa se, kuinka paljon hävikkiä uiton aikana syntyi luvattoman polttopuun oton muodossa. Olihan joesta helppo ottaa puuta niin huvilan takkaan kuin muuhunkin käyttöön. Näinhän toimittiin tietenkin myös uittokämpällä. Takassa ja saunan pesässä paloi poikkeuksetta suoraan lautasta otettua kuorittua Pohjanpuun leimalla varustettua sellupuuta.

Heino ja Eeli tulivat siihen tulokseen, että tästäkään luontaisedusta ei sovi jäädä tarkastuksessa kiinni. Heti pokasahan kanssa metsään kaatamaan koivuja ja kelopuita, joista tehdään klapeja polttopuuksi ja kaikki uittopuuhun viittaava siivotaan pois.

Kun minä lähdin illalla maidonhakureissulle Jokelaan, sain Heinolta ja Eeliltä lisäkomennon, kysy Jokelan Eemeliltä haravaa lainaksi . Tein työtä käskettyä, kun sain maitohinkkini täyteen. Kysyin, että voisimmeko lainata yhtä talon haravista. Mihinkäs Nahkaniemellä nyt haravaa tarvitaan? Onko siellä alettu heinäntekoon , kyseli Eemeli. Enhän minäkään osannut asiaa paremmin Eemelille selittää, mutta haravan sain.

Takaisin kämpälle päästyäni asia selvisi. Eeli ja Heino haravoivat kaikki propseihin viittaavat sahausjätteet pois, ja heittivät ne jokeen. Näin oli vähäisinkin todistusaineisto tuhottu. Tilalle tuotiin koivun ja männyn runkoja iso kasa, ja niistä tehtiin tarvittavat polttopuut.

Tuli päivä, jolloin metsäpäällikkö tuli Nahkaniemelle. Yhdessä uittopäällikkö Kattilakosken kanssa käytiin uittoon liittyvät asiat lävitse. Nehän olivat tietenkin kunnossa. Olivathan kämpän uittomiehet ammattinsa osaavaa väkeä, ja puu kulki yli järven sujuvasti ja ilman ylimääräisiä kuluja. Keitettiin vieraalle kahvit ja takassa paloi komea koivupuista rakennettu tuli.

Tarkastaja kyseli miehiltä uittoasioista ja osasivathan Heino ja Eeli pitää huolen siitä, että vieras ymmärsi, kuinka tärkeä yhtiön etu on myös uittomiehille. Metsäpäällikkö oli silmin nähden tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemastaan, ja kun takassakin paloi koivupuut, oli hän vakuuttunut siitä, että asioita Nahkaniemellä hoitivat ammattinsa osaavat yhtiölle uskolliset uittomiehet.

Tarkastus meni nuottien mukaan, kuten oli suunniteltukin ja niin palattiin taas normaaliin päiväjärjestykseen. Tuoreet rangatkin vaihtuivat taas parempiin polttopuihin. Useampaan kertaan maidonhakureissuilla Jokelassa Eemelin kanssa naureskellen muisteltiin mihin talon haravaa oli tarvittu.

 

Leevi Sulkakoski