Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Tehopakkaus

Metsätyömaiden tehopakkaus

Viime sotien aikana ja niiden jälkeen piti saada metsätyöt täyteen vauhtiin. Puuta tarvittiin teollisuuden raaka-aineeksi, energiaksi, jälleenrakentamiseen, sotakorvauksiin ja ulosvientiin jalostamattomana. Kansanhuoltoministeriössä nähtiin välttämättömäksi, että metsätöiden piti sujua, niitä ei saanut jarruttaa elintarvike- eikä rehupula. Siksi perustettiin Metsätyömaiden muonitushuolto, jonka kautta puutavaryhtiöt saivat työmailleen ruokaa ja rehuja. 

Metsätyömaiden muonitushuollossa keksittiin Tehopakkaus. Sen sai jos metsuri valmisti kuukaudessa 100 p-m3 puuta. Jos määrän teki kahtena kuukautena peräkkäin sai ylimääräisen pakkauksen. Pakkauksessa oli 250 g kahvia, sokeria 200 g ja tupakkaa 4 laatikkoa. Näitä pakkauksia valmistettiin kaikkiaan 1760.000 kpl. Kerrotaan että emännät kannustivat miehiään ponnistelemaan metsässä ahkerasti, koska ahkeruudesta sai palkkioksi pienen annoksen kahvia.

 

tehopakkaus

 


Sitten kun elintarviketilanne parani, kävi muonitushuolto tarpeettomaksi. Niinpä v.1948 sen toiminta lopetettiin. Toimiston varat päätettiin säätiöidä ja perustettiin Metsämiesten säätiö. Toimitusmaksuista oli kertynyt 42 203 395 markan suuruinen omaisuus, joka vastaa nykyrahassa yli miljoonaa euroa. Säätiö onnistui sijoittamaan varat hyvin ja se tukee metsäalan tutkimusta ja metsäkulttuuria vuosittain yli miljoonalla eurolla.