Tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta.

Tukkilaiskilpailun järjestäminen

Tämä artikkeli on tynkä.......

Hyvin usein ylläpidolle tulee palautetta tai kyselyä siitä, että voitaisiinko täällä järjestää seuraavat tukkilaiskilpailut. Perusteena on myös se, että täällä on aikaisemmin ollut uittoa. Se varmasti pitääkin paikkansa, sillä uitto oli aikaisemmin ainut tapa kuljettaa puuta sahoille ja paperitehtaille. Uittoa on käytetty läpi Suomen puun kuljetukseen. Uiton käyttö väheni autokannan ja metsätieverkon lisääntyessä.

Tukkilaismestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Metsäurheiluliitto ry:n (SMUL) hallituksen vahvistamia sääntöjä. Näitä sääntöjä noudatetaan myös kaikissa muissa Suomen Metsäurheiluliiton jäsenjärjestöjen tai muun SMUL:n hallituksen hyväksymän järjestäjän toimeenpanemissa tukkilaiskisoissa.

Voit ladata säännöt PDF tiedostona tästä

Niin säännöt ovat tehty SM-kilpailun järjestämiseen. Parhaan käsityksen kilpailuista saat kun käyt seuraamassa vaikka Kuusamon Käylän kylässä tukkilaiskilpailut. Klpailuja on siellä järjestetty menestykkäästi vuodesta 1992 alkaen eli särmät ovat varmasti hiotuneet. Kilpailut järjestetään perinteisesti aina heinäkuun toinen viikonloppu. Myös Iin kilpailusta voi käydä ottamassa mallia. Siellä kilpailua on järjestetty myös pitkään ja ajankohtana on heinäkuun ensimmäinen viikonloppu.

Tästä voidaankin heti todeta, että koska kilpailijoita on hyvinkin rajallinen määrä, on siis nämä heinäkuun kaksi ensimmäistä viikonloppua jo varattuja perinteisiä kilpailuajankohtia, eli silloin on turha yrittää järjestää päällekäin mitään. Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, joka viikonlopulle on tarjolla jos vaikka misnkälaista kesätapahtumaa, sen vuoksi ajankohtakin täytyy harkiten suunnitella.